Целосен водич за јајца од препелица

Целосен водич за јајца од препелица
Wesley Wilson

Јајцата од препелица традиционално се сметаат за скап гарнир резервиран за богатите.

Меѓутоа, работите се променија во последните неколку години, а јајцата од препелица станаа полесни и поевтини за купување.

Препелицата исто така стана сè попопуларна кај домаќините бидејќи одгледувањето на овие мали птици е прилично лесно. Тие обезбедуваат јајца, а понекогаш и малку дополнителен приход за семејството.

Оваа птица е исто така евтина за купување и одгледување.

Во нашата статија подолу ќе објасниме сè што треба да знаете за јајцата од препелица вклучувајќи ја нивната цена, изглед и вкус. Ќе објасниме и како се одгледува препелица за јајца…

The Beginner’s Guide to Quail Eggs

Препелицата всушност е член на фамилијата фазани и еребици.

Севкупно има над 120 видови ширум светот и тие се поделени на

Стариот свет) и

. птиците главно живеат во грмушести средини, но има некои видови, како Јужна Америка, кои живеат во шуми.

Во дивината, потполошките имаат среќа да преживеат повеќе од една година, а во заробеништво две години се чини дека се норма.

Одгледувањето на потполошки за месо и јајца започнало уште во единаесеттиот век. Некои од овие мали птици се чувале и како птици-песни.

Нивните јајца може да се мали по големина, но јајцата од препелица во исхраната се приближно исти како јајцата на кокошките. Бидејќи јајцата од препелица се реткоПастеризираните жени кои се бремени и лицата со намален имунитет треба да бидат претпазливи кога ги јадат.

Јајцата од препелица и понатаму се скапи производи во повеќето делови на светот.

Овде во САД десетина јајца од препелица ќе ве чинат од 0,30 до 1$ по јајце во зависност од достапноста.

Деновиве огромното мнозинство на препели се чуваат и одгледуваат во Кина.

Меѓутоа, овде во САД, бројот на луѓе кои чуваат препели е><9 и многу лесно се зголемуваат.

Јајцата од препелица се приближно една третина од големината на јајцето на кокошката.

Основната боја на јајцето е бела нијанса со многу темно кафеави дамки и дамки . Ова ги прави совршени во дивината бидејќи се камуфлирани многу добро. Внатрешноста на лушпата е сина.

Јајцата од препелица обично се долги околу 35 mm и тежат само 0,4-0,5 oz (12-16 gm).

Каков вкус имаат јајцата од препелица?

Вкусот на јајцето од препелица е малку тешко да се одреди.

Најдобро се опишува како благ, малку дивеч, богат, лут, земјен и како јајце од патка!

Секако дека овие јајца се богати бидејќи имаат повеќе жолчка и помалку белка. Ова има тенденција да му даде длабочина на вкус што може да му недостига на јајцето на кокошката.

Исто така, треба да запомните дека исхраната на птиците исто така ќе додаде нешто на вкусот.

5 најдобри слоеви на јајца од раса на препелица

Coturnix

Котурникс е најдобрата и најпопуларна препелица за одгледување за јајца и месо. Тие брзо созреваат и можат да почнат да несат јајца за само седум недели. Ќе најдете шест различни сорти:

  • Golden
  • Jumbo
  • English
  • Tibetan
  • Tuxedo
  • Rosetta

Jumbos се омилени на фановите бидејќи нивната големина ги прави погодни за мене. Сите сорти се сигурни слоеви и ќе во просек по едно јајце дневно – таа ќе им конкурира на вашите најдобри слоеви од пилешко јајца!

Копче

Препелицата со копче е исто така многу популарна за одгледување.

Можеби ја знаете како кралска или кинеска бојадисана препелица. Потребно им е малку подолго да созреат и треба да почнат да несат јајца на возраст од околу дванаесет недели. Можете да ги чувате во ладна клима сè додека имаат топла и заштитена област за криење.

Овие јајца од препелица се мали и околу половина од јајцето на препелицата Џамбо. Тие не се толку мирни и податливи како препелицата Coturnix и се мрзливи.

Bobwhite

Оваа раса се одгледува повеќе за лов на дивеч, но сепак се погодни за месо и јајца.

Тие тежат помеѓу 6-16 oz (170-450 грама) за да ги созреете и ќе ви требаат околу шест месеци за да ги созреете

САД како што се птици од Новиот свет. Тие се малку повеќе работа од Coturnix и можат да станат агресивни за време на сезоната на парење, па ќе треба да ги поделите напарови.

Gambel's

Овие потполошки се родени во југозападниот дел на САД.

Тие имаат необичен мал наметка што ги прави да изгледаат прилично слатко.

Можете да очекувате дека ќе им требаат околу шест месеци за целосно да созреат.

Тие се летни и нервозни птици и им треба многу внимание за да се подигне. Откако ќе се смират, ќе станат релативно скротени и ќе јадат од вашата рака откако ќе се навикнат на вас.

Иако снесуваат добра количина јајца, тие почесто се одгледуваат како домашни миленици.

Само запомнете со оваа раса ќе ви треба дозвола за да ги одгледувате. врвен јазол.

Како што сугерира нивното име, тие се родени во Калифорнија, така што ќе ви треба лиценца за да ги одгледувате.

Тие се одгледуваат за јајца, но почесто како домашни миленици или птици хоби. .

Постојат неколку различни начини за нивно сместување, но бидејќи зборуваме за производство на јајца и јајца од препелица, ќе се фокусираме на тоа. Нивното домување може да биде внатрешно или надворешно. Ако е надвор, тогаш ќе им треба затворена област каде што птиците можат да се дружат за време на студеното време.

Модифицираните куќички за зајаци се најлесниот начин за вдомувањепотполошки.

Исто така, запомнете, ако се надвор, тогаш покривот треба да биде покриен за да се заштитат од сонце и дожд.

На препелиците не им треба многу простор и за разлика од кокошките, тие немаат тенденција да се малтретираат едни со други. Всушност, сè додека имаат доволно личен простор (околу 1 квадратен метар по птица) тие многу добро се сложуваат во групи. Чудно е, ако имаат премногу простор, тогаш тие ќе се берат еден со друг.

Исто така види: Страчка Патка: Водич за нега, јајца и повеќе…

Што да се хранат препелиците

Во дивината, потполошките се сештојади, што значи дека тие главно јадат семки, житарки и бобинки, но сакаат да грицкаат повремени црви или скакулци.

Кога нивната исхрана е добар квалитет<1. На младите пилиња им треба сооднос на протеини од најмалку 24%.

Меѓутоа, штом ќе наполнат 6-8 недели возраст, можете да ги префрлите на сооднос од 20% на протеини - тоа ќе биде доволно за да продолжат да несат јајца од препелица. Можете или да купите линија на специјална храна за птици за дивеч или да користите храна за почеток на мисирки.

Откако ќе станат полнолетни треба да се користи храна за одржување на дивечот, но ако имате потешкотии да ја најдете, можете да користите храна од 20% протеини од мисирка/кокошка. Покрај храната, на потполошките ќе и требаат лушпи од остриги кои се потребни за одржување на потребните нивоа на лушпата од остриги. Ова треба да им се понуди посебно на птиците.

Треба да им се понуди и гриз за да можат птиците да ја мелат и варат храната. Какосекогаш, чиста и свежа вода треба да биде достапна во секое време.

Преполошките се разумни јадења и ќе престанат кога ќе се сити, за да не се грижите за прејадувањето.

Покрај добиточната храна, можете да понудите и задоволства како што се зеленило, црви и штурци.

Само погрижете се овие задоволства да не се повеќе од 110% од нивните дневни. y Јајца?

Ова ќе зависи од сортата на потполошки што сте ја избрале да одгледувате.

Препелицата Coturnix ќе созрее на возраст од околу седум недели, а потоа ќе почне да несе јајца од препелица. Другите сорти како што се Gambel’s и Bobwhite нема да созреат до околу шест месеци.

Повторно, Coturnix е најплодниот слој на јајца од препелица и може да несе до 300 јајца годишно.

Другите сорти ќе несат многу јајца од препелица. 2-14 часа дневна светлина.

Предатори и безбедност

За жал, во дивината препелиците се на сечие мени

Добрата вест е дека потполошките тешко се ловат и тие се многу добро камуфлирани.

Сепак, сепак мора да бидете вредни>

од ноќта и да ги заклучите точките за безбедност.<881

Кафезите и куќиштата треба да бидат направени од половина инчи хардверска мрежа за да се спречи стаорците, глувците и ласиците да влезат во кафезот. Повеќетолуѓето ги подигнуваат кафезите од земјата поради погодност, но тоа исто така помага да се запрат некои предатори.

Можете да го прочитате нашиот водич за пилешки предатори за повеќе совети.

Здравје

Препелите се прилично робусни и ретко страдаат од какви било сериозни здравствени проблеми.

Се разбира, затоа што птиците се здрави и тие се здрави.

Ако вашата препелица навистина добие вошки, тогаш прашината од живината ќе се погрижи за неа.

Треба внимателно да се бришат од прашина и да внимаваат да ги избегнуваат очите и клунот. Третманот ќе треба да се повторува на секои 7-10 дена за да се убијат оние што излегле. Целата постелнина треба да се фрли надвор и кафезот да се измие со средство за дезинфекција.

За повеќе помош прочитајте го нашиот целосен водич за пилешки грини.

Црвите може да се третираат со пилешки црви користејќи изменета доза заснована на тежината.

Најголемата здравствена грижа кај потполошките е одржувањето на правилниот сооднос на малите и женките како што изгледаат машки и слатки. еден со друг.

Преполошки треба да се чува во сооднос од еден мажјак до четири до седум женки. Секогаш внимавајте да имаат доволно личен простор и никогаш не држете ги мажјаците заедно во кафез. Иако среќно ќе коегзистираат во заливите, две или повеќе момчиња заедно бараат неволја.

Совети за одржување на препелицата здрава

  1. Никогаш не додавајте возрасни на почетокотколички.
  2. Многу е тешко да се инкубираат јајца од препелица, затоа започнете со пилиња.
  3. Држете ја висината на кокошарникот под две стапки за да не можат да летаат нагоре и да се повредат. имаат доволно простор за движење.
  4. Дајте им висококвалитетна храна и погрижете се да имаат доволно калциум за да ги одржуваат цврсти лушпите од јајцата.

ЧПП за јајцата од препелица

Кои се придобивките од јајцата од препелица? 0>Доколку одгледувате потполошки очигледната придобивка е тоа што имате постојано снабдување со јајца од препелица. Тие се помали од пилешките јајца и прават привлечни мали закуски.

Нивниот вкус е исто така уникатен и многу богат, што ги прави одлични за печење.

Колку чинат јајцата од препелица?

Ова ќе зависи од вашата локална понуда и побарувачка.

Ако живеете во област каде што има многу помали продажни места, тогаш цената може да биде висока во неколку области. Во просек, цената на едно јајце од препелица може да варира од 30 степени до 1,00 долари секое.

Исто така види: Објаснети двојни жолчки јајца: зошто се случуваат и многу повеќе…

Резиме

Тие се привлечни за гледање мали птици и за разлика од кокошките, тие се многу тивки.

Откако ќе поставите сè,може да седнете и да уживате во нив.

Малку градови или населени места имаат зони поврзани со потполошки, па можеби ќе можете да ги чувате дури и ако не ви се дозволени кокошки, но секогаш прво проверувајте.

Ако размислувате да ги продадете јајцата или месото, тогаш погрижете се прво да го направите вашето истражување.

Продажбата на јајца од препелица може да биде доста профитабилна ако го имате вистинскиот пазар.

Кажете нè во делот за коментари подолу сè за вашите јајца од препелица…
Wesley Wilson
Wesley Wilson
Џереми Круз е искусен автор и страстен застапник за одржливи земјоделски практики. Со длабока љубов кон животните и особен интерес за живината, Џереми се посвети на едукација и инспирација на другите преку неговиот популарен блог, Раисинг здрави домашни кокошки.Самопрогласен ентузијаст за кокошки во дворот, патувањето на Џереми во одгледување здрави домашни кокошки започна пред неколку години кога го посвои своето прво стадо. Соочен со предизвиците за одржување на нивната благосостојба и обезбедување на нивното оптимално здравје, тој се впушти во континуиран процес на учење што ја обликуваше неговата експертиза во грижата за живината.Со искуство во земјоделството и интимно разбирање на придобивките од домувањето, блогот на Џереми служи како сеопфатен ресурс за почетниците и за искусни чувари на пилешко. Од правилна исхрана и дизајн на кокошарник до природни лекови и превенција од болести, неговите остроумни написи нудат практични совети и стручни упатства за да им помогнат на сопствениците на стадото да одгледуваат среќни, издржливи и просперитетни кокошки.Преку неговиот ангажиран стил на пишување и способноста да дестилира сложени теми во достапни информации, Џереми изгради лојално следбеник на ентузијастички читатели кои се обраќаат до неговиот блог за доверливи совети. Со посветеност на одржливоста и органските практики, тој често го истражува пресекот на етичкото земјоделство и одгледувањето кокошки, охрабрувајќи ја неговатапубликата да внимава на својата околина и на благосостојбата на нивните пердувести придружници.Кога не се грижи за своите пријатели со пердуви или не се потопува во пишување, Џереми може да се најде како се залага за благосостојба на животните и промовира одржливи методи на земјоделство во неговата локална заедница. Како успешен говорник, тој активно учествува на работилници и семинари, споделувајќи го своето знаење и инспирирајќи ги другите да ги прифатат радостите и наградите од одгледувањето здрави домашни кокошки.Посветеноста на Џереми на грижата за живината, неговото огромно знаење и неговата автентична желба да им помага на другите го прават доверлив глас во светот на чување кокошки во дворот. Со својот блог, Раисинг здрави домашни кокошки, тој продолжува да ги овластува поединците да тргнат на свои наградни патувања на одржливо, хумано земјоделство.